Mikä on jätelain Etusijajärjestys?

Jätehuollon periaatteena on niin sanottu etusijajärjestys: Ensisijaisesti on pyrittävä välttämään jätteen syntymistä. Jos jätettä syntyy, se on valmisteltava uudelleenkäyttöä varten. Ellei kierrätys ole mahdollista, jäte on ensisijaisesti kierrätettävä aineena ja toissijaisesti hyödynnettävä energiana.

Mitä tarkoittaa jätehierarkia?

Jätehierarkia eli etusijajärjestys tarkoittaa jätehuollon toiminnan tärkeysjärjestystä. Jätehierarkiaa on noudatettava kaikessa toiminnassa mahdollisuuksien mukaan. Ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta.

Minkä suuruisella kiinteistöllä on oltava sekajäte biojäte metalli lasi kartonki ja Muovipakkauksille?

Yleinen jätteiden lajitteluvelvollisuus koskee kaikkia. Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla lisäksi omat hyötyjäteastiat metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Kaikki kierrätyskelpoiset hyötyjätteet tulee lajitella erikseen sekajätteen joukosta.

Mitä Jätelajeja varten kiinteistöllä on oltava jäteastiat?

11 § Kiinteistöllä erikseen lajiteltavat jätelajit

Huoneistojen lukumäärä kiinteistölläBiojäte 1)Metalli 3)
1 – 3X
4 tai enemmänXX
Muut kunnan vastuulle kuuluvat kiinteistötXX

Mihin lasivilla jäte?

Lasivilla kuuluu sekajätteeseen. Pieniä määriä voi laittaa omaan sekajäteastiaan. Isommat kuormat tulee toimittaa Nousialan jäteasemalle tai pienjäteasemille. Käsiteltävyyden parantamiseksi lasivilla olisi hyvä pakata jätesäkkeihin ennen jäteasemalla tuomista.

Mihin voi viedä vanhat auton renkaat vanteineen?

Jäteasemalle ja jätekeskukseen voi tuoda renkaat vanteineen. Rengasliikkeissä vanteiden poisto voi olla maksullista.

Mihin ikkunalasit kierrätetään?

Hajonnut lasi kannattaa pakata huolellisesti, ettei se aiheuta vaaraa jäteastian tyhjentäjälle. Isommat määrät ikkunalasia tulee aina toimittaa Nousialan jäteasemalle tai pienjäteasemille Kerimäelle tai Rantasalmelle. Lasinkeräykseen kelpaamatonta lasia otetaan pieniä määriä vastaan veloituksetta jäteasemilla.

Voiko PVC muovia polttaa?

Erityisesti PVCmuovia ei koskaan tulisi hävittää polttamalla esimerkiksi omassa tulisijassa, sillä PVCmuovin palaessa vapautuu vetykloridi-kaasua ja halogenoituja hiilivetyjä. Poltossa voi syntyä hyvin myrkyllisiä yhdisteitä kuten furaaneja ja dioksiineja.

Mihin laitetaan ikkunalasi?

Pienet palat voi laittaa sekajätteisiin. Hajonnut lasi kannattaa pakata huolellisesti, ettei se aiheuta vaaraa jäteastian tyhjentäjälle. Isommat määrät ikkunalasia tulee aina toimittaa Nousialan jäteasemalle tai pienjäteasemille Kerimäelle tai Rantasalmelle.

Mitä jätettä valokuvat?

Pieniä määriä valokuvia ja tulostettavaa valokuvapaperia voi laittaa paperinkeräykseen. Isommat määrät kuuluvat sekajätteeseen.

Onko voipaperi biojäte?

Biojätteeseen: ruuantähteet, kahvinpurut ja muu orgaaninen jäte. Myös ruoanmuruisten leivinpapereiden ja kananmunakoteloiden paikka on biojätteiden joukossa, kuten esimerkiksi talouspaperin, lautasliinojen ja voipaperinkin.

Mitä tarkoittaa yleinen jätteiden Lajitteluvelvollisuus?

Yleinen jätteiden lajitteluvelvollisuus koskee kaikkia. Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla lisäksi omat hyötyjäteastiat metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Kaikki kierrätyskelpoiset hyötyjätteet tulee lajitella erikseen sekajätteen joukosta.

Mitä jätettä on peili?

Peililasi ei kelpaa lasinkeräykseen, joten se kuuluu sekajäteastiaan. Hajonnut lasi tulee pakata siten, etteivät sen terävät reunat aiheuta vaaratilanteita jäteastian tyhjentäjälle. Pakkaa lasi mieluiten pahviin, paperiin tai muoviin. Isot erät tulee toimittaa Nousialan jäteasemalle tai pienjäteasemille.

Leave a Comment